Tinklaraštis

Savitarnos linija ugdymo įstaigoje: maisto zonos ir svarbiausia įranga jose

Savitarnos linija ugdymo įstaigoje: maisto zonos ir svarbiausia įranga jose

Švediško stalo maitinimo modelis - jau pasitvirtino pirmosiose, jį įdiegusiose ugdymo įstaigose ir sparčiai keliasi į kitas mokyklas bei darželius. Tarp pagrindinių jau pasitvirtinusių šio modelio privalumų:

  • galimybė vaikui pasirinkti norimą patiekalą ir garnyrą gerina jų valgymo įpročius;
  • atitinkamai, mažina išmetamų maisto atliekų kiekį;
  • skatina vaikų savarankiškumą bei gerina sampratą apie subalansuotą mitybą.

Vis dėlto, šio modelio įdiegimas reikalauja perorganizuoti ne tik įstaigos meniu, bet ir maisto tiekimo zoną. Tad, šio ĮRANGA RESTORANAMS tinklaraščio straipsnio tema - savitarnos linija ugdymo įstaigoje ir maisto zonų bei įrangos išsidėstymas joje.

Savitarnos linija ugdymo įstaigoje: maisto zonos ir įranga

Rekomenduojamas ĮRANGA RESTORANAMS savitarnos linijos išplanavimas maitinimo įstaigoje pradedamas sriubos zona, toliau ją seka šaltųjų užkandžių, salotų, karštųjų patiekalų ir desertų zonos. Ugdymo įstaigoje pakanka sriubos, salotų ir karštųjų patiekalų zonų. Jos kas kartą projektuojamos individualiai, atsižvelgiant į vietos išdėstymą, kliento poreikius ir įstaigos galimybes. Dėl šios priežasties, vieno teisingo įrenginių išdėstymo - nėra. 

Žemiau pateikiame dažniausiai įrenginėjamą, savo vertę jau įrodžiusį sprendimą, aprašydami būtiniausių įrenginių komplektaciją bei vaikams naudoti pritaikytus reikmenis. Norėdami įgyvendinti individualų projektą, nedvejokite susisiekti su ĮRANGA RESTORANAMS komanda dėl jo pritaikymo Jūsų įstaigoje.

1) Sriubos zona

Patikrinta praktika savitarnos liniją pradėti nuo sriubų zonos. Joje, be išplanavimą atitinkančio savitarnos stalo, būtiniausi įrenginiai - sriubų marmitai, duonos pateikimo reikmenys, sriubos indai. Taip pat prie pirmosios zonos turi būti randami ir maistui įsidėti skirti padėklai.

2) Salotų zona

Tarpinė stotelė tarp sriubos ir karštųjų patiekalų ugdymo įstaigoje turėtų būti salotų zona. Joje būtini elementai yra specialiai salotoms laikyti skirtas stalas ar kelių dalių salotų baras. Taip pat - šaldomos vitrinos ir lėkštės, į kuriuos vaikučiams toliau bus dedamas karštasis patiekalas.

3) Karštųjų patiekalų zona

Be abejonės svarbiausia ir daugiausiai iššūkių kelianti savitarnos linijos dalis - karštųjų patiekalų erdvė. Siekiant išlaikyti reikiamą patiekalų temperatūrą, ugdymo įstaigoje, kurioje maisto atidavimas netrunka ilgiau nei valandą, pakanka šildomų karštųjų patiekalų marmitų. Marmitai užtikrina, jog maistas išliks karštas iki kol jis bus atiduotas vaikams. Ugdymo įstaigai pakanka 3-4 marmitų, kuriuose būtų 2 karštųjų patiekalų pasirinkimai ir 1-2 karštieji garnyrai.

4) Saugūs naudoti indai, įrankiai ir padėklai

Galiausiai, viena reikšmingiausių pasikeitusios maitinimo tvarkos dalių - vaikams naudoti ir nešioti saugūs indai, įrankiai ir padėklai. Siekiant užtikrinti maksimaliai saugią aplinką vaikams, ĮRANGA RESTORANAMS komanda savitarnos linijoje rekomenduoja naudoti kokybiško, specialiai vaikams pritaikyto plastiko ar melamino medžiagos indus, įrankius ir padėklus. Pastaruosius rinktis su kiek aukštesniais krašteliais, kad nešant maistą nei lėkštės, nei puodeliai iš padėklo neišslystų. 

Šiuo metu ĮRANGA RESTORANAMS asortimente turime net keletą olandų gamintojo JOS TEN BERG vaikiškų, nedūžtančių ir saugių indų, įrankių bei padėklų linijų. Dėl tinkamiausios Jums, kviečiame susisiekti individualiai.


Savitarnos linija Jūsų ugdymo įstaigoje

Svarstote apie pokyčius, tačiau nesiryžtate priimti galutinio sprendimo? Susisiekite su ĮRANGA RESTORANAMS komanda. Atsakysime į Jus neraminančius klausimus ir pateiksime individualiai Jūsų įstaigai parengtą pasiūlymą. Mūsų kontaktus rasite ČIA.