Tinklaraštis

ĮRANGA RESTORANAMS pataria: kaip valyti pagrindinius profesionalios virtuvės įrenginius

ĮRANGA RESTORANAMS pataria: kaip valyti pagrindinius profesionalios virtuvės įrenginius

Klientų saugumas ir sveikata restorane, ar kitoje maitinimo įstaigoje, priklauso nuo virtuvėje išlaikomos švaros. Norint užtikrinti švarą, būtina reguliariai pašalinti visus įmanomus nešvarumus ir bakterijas iš virtuvėje esančių įrenginių. Na, o siekiant užtikrinti įrenginių ilgaamžiškumą, tai daryti būtina tinkamomis priemonėmis ir atsižvelgiant į svarbiausias įrangos priežiūros taisykles.

Profesionalios virtuvės įrangos priežiūra

ĮRANGA RESTORANAMS komanda dalijasi patarimais apie tai, kaip prižiūrėti virtuvėje svarbiausius bei sunkiausiai valomus elemetus. Tai - konvekcinės krosnys, gruzdintuvės, pjaustyklės, ledų gamybos įranga bei melanino, medžio, nerūdijančio plieno, ketaus ir porceliano paviršiai.

Konvekcinė krosnis

Konvekcinė krosnis – vienas svarbiausių įrenginių bet kokio tipo profesionalioje virtuvėje. Kadangi konvekcinės krosnys naudojamos labai dažnai, nekeista, jog jose greitai kaupiasi nešvarumai. Šį įrenginį patartina valyti kiekvieną dieną, darbo pabaigoje. Ją valant rečiau, kils daugiau sunkumų, nes nešvarumai įsisenės ir pridžius.

Valydami konvekcinę krosnį, pirmiausia  išimkite visas lentynas ir jas nuplaukite valikliu bei šiltu vandeniu. Jei yra prikepusių maisto likučių, naudokite šveitimui skirtą kempinėlę arba vielos šepetėlį. Kitas žingsnis - išvalykite konvekcinės krosnies vidų, išorę ir duris. Jei krosnyje nebus prikepusių maisto likučių, tuomet valymui užteks šilto vandens bei šluostės. Kitu atveju, gali prireikti valiklių, skirtų specialiai konvekcinėms krosnims.

Itin svarbu nuvalyti vietas aplink ventiliatorius. Blogai nuvalius, nešvarumai apsunkins ventiliatoriaus darbą ir jis gali pradėti strigti. Išvalius įrenginį, palikite jį atidarytą, tuomet jis išdžius ir bus tinkamas naudoti kitą rytą. 

Gruzdintuvė 

Gruzdintuvę valant retai, joje gaminamas maistas įgauną netinkamą skonį, suprastėja jo kokybė. Prieš valydami įrenginį,  palaukite kol atšals aliejus ir jį išpilkite. Tuomet išimkite kepimo talpyklas,  jas išplaukite kriauklėje. Į gruzdintuvės vidų įpilkite vandens ir valiklio riebalams šalinti, įjunkite gruzdintuvę ir virkite vandenį 20-30 min. Elkitės atsargiai, neleiskite vandeniui per daug kunkuliuoti ir nepalikite gruzdintuvės be priežiūros. Praėjus reikiamam laikui, gruzdintuvę išjunkite. Atšalus vandeniui, jį išpilkite. Dar kartą įpilkite šiek tiek vandens ir nuvalykite vidines įrenginio sieneles. Išplovus gruzdintuvę, nepamirškite nusausinti jos vidaus. Ją įjunkite tik pilnai išdžiovinę.

Pjaustyklė

Tinkamai nevalomoje mėsos pjaustyklėje kaupiasi maisto produktų likučiai. Jiems ilgiau pabuvus, atsiranda bakterijos, kurios gali užkrėsti kitus pjaustomus, jau pagamintus produktus. Jei pjaustykle dirbama nuolat, patartina ją valyti kas 4 valandas. Nepamirškite, valydami pjaustyklę visuomet dėvėti pjūviams atsparias pirštines. Pradėjus valyti pjaustyklę, pirmiausia, patikrinkite ar ji išjungta ir tik tuomet nuimkite geležtę ir apsauginę plokštę. Jas kruopščiai nuplaukite kriauklėje. Jei pjaustyklės komplektacijoje yra peilio nuėmimo įrankis, būtinai jį naudokite. Peilį patartina valyti su specialiu valikliu ar kita dezinfekuojančia priemone. Galiausiai, gerai nusausinkite visas pjaustyklės dalis ir sudėkite jas į savo vietas. 

Ledų gamybos aparatas

Norint išvalyti ledų gamybos aparatą, pirmiausia reikia pašalinti ledų likučius iš aparato vidaus. Sekantis žingsnis, į ledų indus pripilkite vandens ir jį išleiskite per ledų išdavimo įtaisą. Tą patį pakartokite dar du kartus, tačiau antrą kartą į vandenį įpilkite indų ploviklio, o trečią kartą - dezinfekavimo priemonę. Po trečio karto vanduo iš aparato turėtų bėgti skaidrus. Galiausiai, išjunkite aparatą, išimkite vidines jo dalis ir jas išplaukite kriauklėje. Dalis nusausinkite ir sudėkite į įrenginį. 

Pagrindinių virtuvės paviršių priežiūra

Didžiąją dalį profesionalioje virtuvėje sutinkamų prietaisų ir indų galima suskirstyti į 6 pagrindines paviršių kategorijas. Tai - melaninas, medis, nerūdijantis plienas, ketus ir porcelianas. Plačiau apie kiekvienų jų priežiūrą galite skaityti atskirame patarimų straipsnyje. Jį rasite ČIA.

Jūsų patogumui! Parsisiųskite:

  • vandens minkštintojo (konvekcinėms ir indaplovėms) valymo instrukciją PDF formatu.
  • virtuvės valymo darbų sąrašą PDF formatu.

Profesionalios virtuvės įrangos priežiūra kartu su ĮRANGA RESTORANAMS

Turite daugiau klausimų dėl profesionalios virtuvės įrangos priežiūros ar pasirinkimo? Susisiekite su ĮRANGA RESTORANAMS komanda, atsakysime į visus Jūsų klausimus ir padėsime išsirinkti Jūsų įmonei tinkamiausius įrenginius. 

Na, o mūsų technologinio projektavimo partneriai iš HORECA SERVISAS gali padėti parengti Jūsų maitinimo įstaigos projektą.