Tinklaraštis

ĮRANGA RESTORANAMS pataria: kaip tapti draugišku aplinkai restoranu?

ĮRANGA RESTORANAMS pataria: kaip tapti draugišku aplinkai restoranu?
Šiandien klimato kaita yra įvardijama kaip viena didžiausių šio amžiaus problemų, kurią mokslininkai ragina spręsti nedelsiant. Tuo tarpu, ne paslaptis,  jog restoranai, kavinės ir kitos maitinimo įstaigos vis dar sukuria didelius maisto atliekų kiekius, taip gilindamos esamas aplinkosaugos problemas.

Dėl šios priežasties ĮRANGA RESTORANAMS komanda šiandien nusprendė pasidalinti rekomendacijomis, padėsiančiomis tapti draugišku aplinkai restoranu ir sušvelninti klimato kaitos sukeliamus padarinius.

1) Mažinkite maisto švaistymą


Remiantis Jungtinių Tautų maisto ir žemės ūkio organizacijos (MŽŪO) duomenimis pasaulyje kasmet iššvaistoma trečdalis žmonėms vartoti tinkamo maisto. O tai sudaro net 6 proc. Europos Sąjungos šiltnamio efektą sukeliančių dujų kiekio. Sumažinti atliekų švaistymą restorane, kavinėje ar kitoje maitinimo įstaigoje galite:

  • nuolatos stebėdami atsargas ir laiku atlikdami maisto produktų auditą;
  • klientams siūlydami mažą, tačiau vis kintantį meniu, pritaikytą pagal sezoniškumą;
  • naudodami visą produktą, o ne tik jo dalį;
  • maisto likučius aukodami organizacijoms, kovojančioms su maisto švaistymu ir skurdu;
  • kompostuodami atliekas.

2) Serviravimui rinkitės tvarius indus


Duomenys rodo, jog net 80 proc. atliekų įvairiuose vandens telkiniuose sudaro vienkartinio plastiko atliekos, kurių irimas trunka kelis šimtus metų. Tad, jei maitinimo įstaigoje naudojate vienkartinius indus, skatiname vadovautis šiomis rekomendacijomis:

  • rinkitės biologiškai yrančius vienkartinius indus, kurie  ne tik natūraliai suyra, bet ir neišskiria kenksmingų medžiagų;
  • vienkartines staltieses, servetėles ir stalo įrankius pakeiskite daugkartiniais daiktais. Taip sukursite ne tik tvarumo, bet ir prabangos įspūdį;
  • užuot siūlę gėrimus buteliukuose,  įrenkite gėrimų stoteles arba ant kiekvieno stalo pastatykite ąsotį su vandeniu;
  • paprašykite, jog tiekėjai produktus vežtų ne vienkartiniuose plastikiniuose induose, apvyniotuose plastikine plėvele, o juos dėtų į tvarius, daugkartinius indus.


3) Rūšiuokite atliekas


Tinkamas atliekų tvarkymas yra dar vienas svarbus elementas, siekiant restoraną paversti tvaresniu ir draugišku aplinkai.  Norėdami įgyvendinti efektyvų atliekų rūšiavimą privalote:

  • rūšiavimo šiukšliadėžes pastatyti tiek klientams, tiek vartotojams patogiose vietose;
  • aiškiais ženklais pažymėti šiukšliadėžės tipą;
  • pavojingas atliekas mesti tik į joms skirtas talpas;
  • organines medžiagas kompostuoti;
  • nuolatos komunikuoti su darbuotojais apie rūšiavimo svarbą.


4) Rinkitės energiją taupančius įrenginius


Ieškodami įrenginių savo restoranui būtinai atsižvelkite į jų energijos vartojimo efektyvumą. Ypatingą dėmesį skirkite nuolatos energiją eikvojantiems prietaisams – šaldytuvams, šaldikliams, indaplovėms ir pan. Taip pat, siekdami sumažinti vandens suvartojimą, rinkitės vandenį tausojančius vandens maišytuvus ir indaploves.

Atitinkamai, nepamirškite tinkamai prižiūrėti turimos įrangos, kadangi nešvarumais ir dulkėmis apnešti įrenginiai suvartoja daugiau energijos.

Aplinkai draugiški įrenginiai iš ĮRANGA RESTORANAMS asortimento

Ieškote energiją taupančių įrenginių? Turite klausimų apie aplinkai draugiškus sprendimus? Susisiekite su ĮRANGA RESTORANAMS komanda. Atsakysime į visus jums kylančius klausimus, įvertinsime jūsų patalpas bei įstaigos norus ir pateiksime išskirtinai jūsų poreikius atitinkančius gamybinius sprendimus.

Daugiau naudingų patarimų ar specialių akcijų rasite mūsų: