Tinklaraštis

Profesionali virtuvės įranga ir sveikatai palankus meniu Jūsų ugdymo įstaigos virtuvėje

Profesionali virtuvės įranga ir sveikatai palankus meniu Jūsų ugdymo įstaigos virtuvėje

Profesionali virtuvės įranga ir sveikatai palankus meniu - tai bene aktualiausios temos šiandieninėje ugdymo įstaigos virtuvėje. Tad, besiruošdami artėjančiam praktiniam „Konvekcinių krosnių ir žaliavų apdirbimo įrangos pritaikymas tausojančių patiekalų gamybai” seminarui, į vieną paruoštuką nusprendėme sudėti visą, ugdymo įstaigoms svarbiausią įrangą bei trumpus jos aprašymus. Kertinį vaidmenį šiame pirkinių sąraše atlieka konvekcinė krosnis, tačiau nuo jos neatsilieka ir daržovių bei mėsos apdirbimo prietaisai. 

Profesionali konvekcinė krosnis Jūsų ugdymo įstaigoje

Nuo 2018 m. sausio 1 d. konvekcinės krosnys pradėjo belstis ir į ugdymo įstaigų virtuves. Dėl priimtos sumažintos kalorijų normos visoms ugdymo įstaigoms, tiek mokyklos, tiek vaikų darželiai privalo sudaryti naują – sveikatai palankų – valgiaraštį. Pagal Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos rekomendacijas, valgiaraščių pagrindu turi tapti garuose virtas arba juose keptas maistas. Jo gamybą pramoniniu būdu gali užtikrinti tik profesionali konvekcinė krosnis.

Kuo naudinga konvekcinė krosnis?

Konvekcinė krosnis yra vienas iš pažangiausių maisto gamybos įrenginių. Tai kompaktiškas ir praktiškas profesionalios maisto gamybos prietaisas, kurio efektyvumą lemia viduje esanti ventiliavimo sistema – konvekcija. Jos dėka užtikrinama tolygi oro cirkuliacija, o kartu – tolygus maisto produktų kepimas.

Gaminant kovekcinėje krosnyje patiekalų gamybos laikas sutrumpėja net iki 25 proc. Dėka integruotų modernių technologinių sprendimų, krosnyje galima reguliuoti produktų apskrudimo lygį bei pritaikyti kelių skirtingų kepimo etapų programas. Tokiu būdu sutaupoma laiko ir finansinių kaštų, o ugdymo įstaigos auklėtiniai gali mėgautis skaniu ir sveiku maistu.  

Į ką atkreipti dėmesį, renkantis konvekcinę krosnį?

Renkantis konvekcinę krosnį būtina įvertinti tai, jog svarbiausias ir profesionaliai virtuvei aktualiausias funkcijas turi toli gražu ne visi konvekcine krosnimi vadinami įrenginiai. Dėl šios priežasties, ĮRANGA RESTORANAMS komanda pataria, į ką būtina atkreipti dėmesį renkantis profesionalią, kainos ir kokybės santykį atitinkančią konvekcinę krosnį.

    Kepimo funkcijos

Profesionali konvekcinė krosnis pažangi ir praktiška tuo, jog suteikia galimybę vienu metu bei viename įrenginyje naudoti kelias maisto apdorojimo technikas. Tad svarbiausias jos elementas– visapusiška garų tiekimo sistema. Renkantis įrenginį svarbu atkreipti dėmesį, jog reguliuojamas drėgmės lygis kameroje galėtų pasiekti iki 100 proc. Tai suteiks galimybę produktus ne tik kepti ar kepti garuose, bet juose ir virti.

    Valdymo skydelis

Pagal valdymo principą, pirkėjas gali rinktis dviejų tipų įrenginius – valdomus mechaniniu arba elektroniniu būdu. Pirmuoju atveju, valdymo pultelis apsiriboja laiko, temperatūros, drėgmės, gruzdinimo parinktimis. Mechaninį valdymo pultą turinčių krosnių privalumas – žemesnė kaina.

Antruoju atveju, elektroninis valdymo pultelis suteikia dar ir papildomą – programavimo – galimybę. Tai reiškia, jog naudojant elektroninį skydelį turinčią krosnį, virtuvės personalas galės išsaugoti kepimo programą valdymo pulto atmintyje ir vos kelių mygtukų paspaudimu atkurti ją ateityje. Tai leidžia užtikrinti aukštą krosnyje gaminamų produktų kokybę net ir nedalyvaujant vyriausiajam virėjui. Su išsaugota programa produktus paruošti galės kiekvienas virtuvės darbuotojas.

    Paskirtis

Pagal paskirtį konvekcinės krosnys skirstomos į konditerines arba gastronomines. Konditerinės krosnys skirtos duonos bei konditerijos gaminiams kepti. Pagrindinis jų išskirtinumas – kitokios kepimo skardos. Konditerijoje įprastai naudojamos 600x400 mm dydžio skardos, kai tuo tarpu gastronomijoje – GN 1/1 standartas (325x535 mm).

Gastronominės krosnys pritaikytos restoranų bei kitų maitinimo įstaigų veiklai. Jos skirtos gaminti visų rūšių produktams, kuriems reikalingas terminis apdorojimas. Gastronominės skardos gali būti įvairių gylių ir atlikti skirtingas funkcijas. Pavyzdžiui, virimui garuose naudojamos specialios perforuotos skardos.

Tiek konditerinės, tiek gastronominės krosnys yra pritaikytos specifinei maitinimo įstaigų veiklai vykdyti, tad siekiant efektyvumo, prieš išsirenkant produktą, svarbu konkrečiai įsivertinti, kokiai veiklai krosnis bus naudojama ateityje.

Tiesa, rinkoje siūlomi ir universalūs – abiem gamybos sritims puikiai tinkami įrenginiai. Sužinoti apie juos daugiau galite susisiekę su mūsų komanda. 

    Tipas

Pagal tipą konvekcinė krosnis gali būti dujinė arba elektrinė. Abiejų tipų įrenginiai atlieka vienodas gamybos funkcijas. Vienintelis skirtumas – gamybos kaštai ateityje. Patiekalų gamybos savikaina dujinėje krosnyje yra apie 20 proc. mažesnė, nei to paties patiekalo paruošimas elektrinėje konvekcinėje. Atitinkamai, dujinė konvekcinė krosnis įprastai yra brangesnė už panašaus tipo elektrinę.

    Dydis

Rinkoje galima rasti įrenginių, talpinančių  nuo 3 iki 40 GN 1/1 standarto kepimo skardų. Tačiau, svarbu atkreipti dėmesį, kad 3-4 skardų krosnys didžiąja dalimi atvejų skirtos tik namų poreikiams patenkinti bei retai turi virimo garuose funkciją.

Ieškant įrenginio komercinei gamybai, rekomenduojama rinktis tarp 5 ir 20 skardų talpinančius įrenginius. Įprastai, vidutinio dydžio, 5-10 skardų krosnys statomos ant specialiai joms pritaikyto stovo, kuris skirtas tuo metu nenaudojamoms kepimo skardoms laikyti. Juose vienu metu gali būti pagaminama nuo keliasdešimt iki daugiau nei 500 porcijų patiekalų.

Itin dideliuose, 11-40 skardų talpinančiuose įrenginiuose, vienu metu gali būti pagaminama nuo 500 iki daugiau nei 1000 porcijų. Tokio tipo didžiosios konvekcinės krosnys įprastai turi trumpas kojeles ir yra statomos ant virtuvės grindų.

Kaip apsispręsti?

Galutinį sprendimą konvekcinę krosnį įsigyti planuojantis vartotojas gali priimti apskaičiavęs planuojamus įstaigos pajėgumus, veiklos tipą bei finansines galimybes. Tačiau nenuginčijamai svarbiausiu įrenginio elementu turėtų išlikti kepimo funkcijos. Pažangi, efektyvi ir savo paskirtį visapusiškai išpildanti konvekcinė krosnis yra neatsiejama ne tik nuo kepimo, bet ir kepimo bei virimo garuose funkcijos. ĮRANGA RESTORANAMS ir HORECA SERVISAS specialistai pataria rinktis tik tarp krosnių, suteikiančių galimybę kepimo kameroje pasiekti maksimalų 100 proc. drėgmės lygį.

Konvekcinių krosnių asortimentą rasite ČIA

Kita profesionali virtuvės įranga Jūsų ugdymo įstaigai

Tačiau siekiant modernizuoti virtuvę bei optimizuoti joje vykstančius procesus, vien konvekcinės krosnies - nepakanka. Subalansuota vaikų mityba neatsiejama nuo daržovių gausos ir įvairovės bei aukštos kokybės mėsos. Atitinkamai, ugdymo įstaigos virtuvei būtinos profesionalūs daržovių ir mėsos apdirbimo įrenginiai. Taip pat ir maisto saugą užtikrinantys prietaisai.

1) Daržovių pjaustyklės

Tiek jūs, tiek mes puikiai žinote, jog daržovių lupimas, pjaustymas ir kitoks apdorojimas atima reikšmingą dalį laiko, kurį praleidžiate norėdami pagaminti patiekalą. Namų sąlygomis daržovių ruošimas gali būti ir maloniu užsiėmimu. Tačiau ruošiant daržoves dideliam žmonių skaičiui, tai tampa tikrai varginančia gamybos dalimi.

Dėl šios priežasties, daržovių pjaustyklės yra vienas svarbiausių ugdymo įstaigos virtuvės įrenginys. Šie prietaisai suteikia galimybę vienu metu supjaustyti didelį kiekį daržovių. Dėka skirtingų pjaustymo diskų, produktai gali būti pjaustomi pasirinkta forma ir dydžiu. Platus šių įrenginio priedų pasirinkimas virtuvės personalui leidžia greitai ir paprastai daržoves susmulkinti iki pasirinkto dydžio.

Priklausomai nuo pjaustymo disko daržovės gali būti susmulkintos kubeliais, šiaudeliais, juostelėmis ar kita, maisto gamyboje naudojama forma.

Atkreipkite dėmesį į:

  • Pjaustymo diskus. Įvertinkite kiek skirtingų pjaustymo formų reikalinga jūsų virtuvės gamybos procese.
  • Angas daržovėms sudėti. Atsižvelgiant į daržovių pjaustymo kiekius, įvertinkite kokio dydžio įrenginys yra optimalus jūsų virtuvei.

Daržovių apdirbimo asortimentą rasite ČIA.

2) Bulvių ir kitų daržovių valymo mašina

Valymo mašinos - daržovių apdirbimo įranga, kuri taps puikiu aukščiau minėtųjų daržovių pjaustyklių priedu. Kaip ir daržovių pjaustyklės, virtuvės našumą užtikrinanti bulvių ir kitų daržovių skutimo mašina svarbi laiko taupymo prasme. Su minimaliomis personalo pastangomis šis įrenginys per valandą gamybai gali paruošti gerokai daugiau nei 100 kilogramų bulvių, morkų ar burokėlių. Tai per šį laiką virtuvės personalui leis nudirbti kitus maisto gamybai būtinus darbus. Taip pat, valymo mašinos užtikrins personalo saugą bei padės išvengti turbūt monotoniškiausio kasdienio virtuvės darbo.

Atkreipkite dėmesį į:

  • Našumą. Renkantis prietaisą svarbu įvertinti kiek daržovių virtuvėje planuojama nuvalyti kasdien. 

Daržovių apdirbimo asortimentą rasite ČIA.

3) Mėsos malimo mašina

Sveikiems ir aukštos kokybės patiekalams gaminti itin svarbu aukštos kokybės žaliavos. Galimybė jas tinkamai apdirbti virtuvės viduje turėtų būti kiekvienos ugdymo įstaigos siekiamybė. Vienas iš pagrindinių prietaisų, reikalingų šiam tikslui pasiekti yra profesionali mėsos malimo mašina. Kokybiško įrenginio dėka užtikrinsite ne tik auklėtinius pasieksiančių mėsos patiekalų kokybę, bet ir našų bei sklandų virtuvės personalo darbą. 

Atkreipkite dėmesį į:

  • Našumą. Tai parametras, įvardijantis kiek kilogramų mėsos gali būti sumalama per valandą. Reikalingas našumas įvertinamas pagal įstaigos virtuvės pajėgumus.
  • Korpusą. Prietaiso ilgaamžiškumą ir lengvą valymą (higieną) lemia nerūdijančio plieno korpusas.

Mėsos apdirbimo įrangos asortimentą rasite ČIA.

4) Profesionali indaplovė

Moderni viešosios įstaigos virtuvė neįsivaizduojama be efektyvumą ir aukščiausią higieną užtikrinančios indų plovimo įrangos. Profesionaliai veiklai sukurtos indų plovimo mašinos savo darbą atlieka vos per kelias minutes, taupydamos virtuvės personalo darbo laiką bei užtikrindamos, jog niekada nesusidursite su švarių indų trūkumu. Profesionalioje indaplovėje pasiekiama aukšta temperatūra taip pat užtikrina ir maksimalią indų higieną, svarbią maisto saugos klausimais. 

Atkreipkite dėmesį į:

  • Vandens pompą. Išsiaiškinkite ar ji pajėgi išstumti susikaupusius riebalų kamščius bei užsikimšusią kanalizaciją.
  • Sparnuotę. Patariame rinktis indaplovę su nerūdijančio plieno sparnuotėmis. Plastmasinės ilgainiui pradeda tirpti nuo plovime naudojamos chemijos.
  • Plovimo kamerą. Rekomenduojame rinktis įrenginį su presuoto plieno korpusu. Taip išvengsite erozijos bei prakiurimo rizikos suvirinimo vietose.

Indaplovių asortimentą rasite ČIA.

5) Kiaušinių sterilizatorius

Tai įrenginys sukurtas ir pritaikytas kovoti su pavojingiausiomis virtuvės bakterijomis - salmanelėmis. Dėka specialių UV spindulių lempų, kiaušiniai šiame įrenginyje yra dezinfekuojami, nepaliekant šansų salmanelių išgyvenimui.

Tai patvarus ir ilgaamžis įrenginys, pagamintas iš nerūdijančio plieno korpuso bei chromu padengtų plieno grotelių. Sterilizatoriuje įprastai telpa apie 30 kiaušinių, kurie UV spinduliais dezinefekuojami per 150 s. Įrenginys taip pat užtikrina apsaugą nuo žalingos UV spinduliuotės poveikio.

Sterilizatorių asortimentą rasite ČIA.

6) Peilių sterilizatorius

Tai įrenginys skirtas dezinfekuoti bene daugiausiai bakterijų pernešti galintiems virtuvės įrankiams - peiliams. Kaip ir kiaušinių, peilių sterilizatorius veikia UV spindulius išskiriančių lempų pagalba. Ši spinduliuotė, priešingai nei įprastas indų plovimas, užtikrina patikimą ir greitą peilių dezinfekciją nuo pavojingiausių virtuvės bakterijų.

Įprastai peilių sterilizatorius montuojamas prie sienos, virtuvės personalui patogioje vietoje. Įrenginį sudaro nerūdijančio plieno korpusas ir durelės iš skaidraus organinio stiklo. Jose taip pat įmontuotas ir mikro-išjungiklis.

Sterilizatorių asortimentą rasite ČIA.

Profesionali virtuvės įranga Jūsų ugdymo įstaigoje

Puikiai žinome, jog ugdymo įstaigų virtuvės modernizavimą riboją keletas esminių veiksnių. Tai biudžetas, itin platus įrenginių asortimentas bei vis dar daug klausimų keliančios naujosios mitybos plano taisyklės. 

Atidžiai išanalizavusi ugdymo įstaigų poreikius ir galimybes, ĮRANGA RESTORANAMS komanda parengė išskirtinius virtuvės įrangos pasiūlymus. Jų pagrindą sudaro tinkamas funkcijas ir geriausią kainą rinkoje turinčios konvekcinės krosnys, daržovių pjaustymo ir valymo mašinos, mėsos apdirbimo bei kiti mitybos planui aktualiausi įrenginiai. 

Tačiau pasiūlymas yra geras tik tuomet, kuomet jis pritaikytas individualiems įstaigos poreikiams atitikti. Kreipkitės į ĮRANGA RESTORANAMS komanda, ir per 3 darbo dienas mes jums pateiksime detalų, jūsų įstaigos poreikius atitinkantį, geriausią kainos ir kokybės pasiūlymą. 

ĮRANGA RESTORANAMS kontaktus rasite ČIA.