Tinklaraštis
Profesionali konvekcinė krosnis: kaip išsirinkti kainos ir kokybės santykį atitinkantį įrenginį?

Jau kurį laiką restoranų, kavinių,
kaimo turizmo sodybų bei kepyklų veikla sunkiai įsivaizduojama be virtuvėje
veikiančios konvekcinės krosnies. Šis įrenginys pelnytai laikomas sėkmingos,
sveikos ir modernios maisto gamybos pagrindu.
Nuo
šių metų sausio 1 d. konvekcinės krosnys pradėjo belstis ir į biudžetinių,
maitinimą tiekiančių įstaigų virtuves. Dėl įsigaliojusios sumažintos kalorijų
normos visoms ugdymo įstaigoms, tiek mokyklos, tiek vaikų darželiai privalo sudaryti
naują – sveikatai palankų – valgiaraštį. Pagal Valstybinės maisto ir
veterinarijos tarnybos reikalavimus, valgiaraščių pagrindu turi tapti garuose
virtas arba su jais keptas maistas. Jo gamybą pramoniniu būdu gali
užtikrinti tik profesionali konvekcinė krosnis.
Dėl
šios priežasties, įstatymų pokyčiai ugdymo įstaigas verčia atnaujinti ne tik
valgiaraštį, bet ir pasenusią virtuvės įrangą. Savo ruožtu, gausi konvekcinių
krosnių pasiūla ir plati kainų bei funkcijų įvairovė ugdymo įstaigų vadovams
iškėlė daugybę naujų klausimų.
Kuo naudinga konvekcinė krosnis?
Konvekcinė krosnis yra vienas iš
pažangiausių maisto gamybos įrenginių. Tai
kompaktiškas ir praktiškas profesionalios maisto gamybos prietaisas, kurio
efektyvumą lemia viduje esanti ventiliavimo sistema – konvekcija. Jos dėka
užtikrinama tolygi oro cirkuliacija, o kartu – tolygus maisto produktų kepimas.
Gaminant kovekcinėje krosnyje patiekalų gamybos laikas sutrumpėja net iki 25 proc. Dėka integruotų modernių technologinių
sprendimų, krosnyje galima reguliuoti produktų apskrudimo lygį bei pritaikyti
kelių skirtingų kepimo etapų programas. Tokiu būdu sutaupoma daug laiko ir
finansinių kaštų, o klientas gali mėgautis skanesniu ir sveikesniu
maistu.
Į ką atkreipti dėmesį, renkantis konvekcinę krosnį?
Renkantis konvekcinę krosnį būtina įvertinti tai, jog svarbiausias ir profesionaliai virtuvei aktualiausias funkcijas turi toli gražu ne visi konvekcine krosnimi vadinami produktai. Dėl šios priežasties, „Įranga restoranams“ ir technologinio projektavimo HORECA SERVISAS specialistai pataria, į ką būtina atkreipti dėmesį renkantis profesionalią, kainos ir kokybės santykį atitinkančią konvekcinę krosnį.
Kepimo funkcijos
Profesionali konvekcinė krosnis
pažangi ir praktiška tuo, jog suteikia galimybę vienu metu bei viename
įrenginyje naudoti kelias maisto apdorojimo technikas. Tad svarbiausias jos
elementas– visapusiška garų tiekimo sistema. Renkantis įrenginį svarbu
atkreipti dėmesį, jog reguliuojamas drėgmės lygis kameroje galėtų pasiekti iki
100 proc. Tai suteiks galimybę produktus ne tik kepti ar kepti garuose,
bet juose ir virti.
Drėkinimo sistema
Pagal drėkinimo sistemos tipą, konvekcinės
krosnys skirstomos į tiesioginio arba boilerinio garo įrenginius. Esant
tiesioginio garo sistemai, drėkinimas vyksta purškiant vandenį į kameros vidų.
Vandens atomai suskaidomi ventiliatoriaus pagalba ir tokiu būdu vanduo garo
pavidalu tolygiai paskirstomas ant kameros viduje gaminamų maisto produktų.
Krosnyje, veikiančioje su boilerinio
drėkinimo sistema, garas išgaunamas specialiame, atskirai išsidėsčiusiame
boileryje. Iš jo garai išstumiami į kepimo kamerą. Boileris užtikrina
nenutrūkstamą garo tiekimą viso gamybos proceso metu.
Vieningos ekspertų nuomonės, kuri iš šių sistemų yra efektyvesnė – nėra. Bendrąja prasme, abu drėkinimo būdai reikalauja panašios priežiūros bei sėkmingai atlieka tą pačią – maisto drėkinimo – funkciją.
Valdymo skydelis
Rinkdamasis konvekcines krosnis,
vartotojas gali rinktis tarp dviejų tipų valdymo skydelių – mechaninių ir elektroninių. Pirmuoju atveju, valdymo pultelis apsiriboja laiko,
temperatūros ir drėgmės arba gruzdinimo parinktimis.
Antruoju atveju, elektroninis valdymo
pultelis suteikia dar ir papildomą – programavimo – galimybę. Tai reiškia, jog
naudojant elektroninį skydelį turinčią krosnį, šefas galės išsaugoti kepimo
programą valdymo pulto atmintyje ir vos kelių mygtukų paspaudimu atkurti ją
ateityje. Tai leidžia užtikrinti aukštą krosnyje gaminamų produktų kokybę net ir
nedalyvaujant vyriausiajam virėjui. Su išsaugota programa produktus paruošti
galės bet kuris virtuvės darbuotojas.
Mechaninį valdymo pultą turinčių
krosnių privalumas – žemesnė kaina. Tuo tarpu, krosnelės su elektroniniu
valdymo pultu padeda optimizuoti virtuvės procesus. Dėka paprasto valdymo, jos
lengvai pritaikomos prie visų virtuvės darbuotojų įpročių.
Paskirtis
Pagal paskirtį konvekcinės krosnys
skirstomos į konditerines arba gastronomines. Konditerinės krosnys skirtos
duonos bei konditerijos gaminiams kepti. Pagrindinis jų išskirtinumas –
kitokios kepimo skardos. Konditerijoje įprastai naudojamos 600x400 mm dydžio skardos, kai tuo tarpu
gastronomijoje – GN 1/1 standartas (325x535 mm).
Gastronominės krosnys pritaikytos
restoranų bei kitų maitinimo įstaigų veiklai. Jos skirtos gaminti visų rūšių
produktams, kuriems reikalingas terminis apdorojimas. Gastronominės skardos gali būti įvairių gylių ir
atlikti skirtingas funkcijas. Pavyzdžiui, virimui garuose naudojamos specialios
perforuotos
skardos.
Tiek konditerinės, tiek gastronominės
krosnys yra pritaikytos specifinei maitinimo įstaigų veiklai vykdyti, tad
siekiant efektyvumo, prieš išsirenkant produktą, svarbu konkrečiai įsivertinti,
kokiai veiklai krosnis bus naudojama ateityje.
Tiesa, HORECA SERVISAS ir gamintojas
FM INDUSTRIAL rado sprendimą vartotojui, kuris norėtų suderinti abi galimybes
viename įrenginyje – tai išskirtinė konvekcinė
FM INDUSTRIAL krosnis su lietimui jautriu ekranu.
Tipas
Pagal tipą konvekcinė krosnis gali
būti dujinė arba elektrinė. Abiejų tipų įrenginiai
atlieka vienodas gamybos funkcijas. Vienintelis skirtumas – gamybos kaštai ateityje.
Patiekalų gamybos savikaina dujinėje krosnyje yra apie 20 proc. mažesnė, nei to
paties patiekalo paruošimas elektrinėje konvekcinėje. Atitinkamai, dujinė
konvekcinė krosnis įprastai yra brangesnė už panašaus tipo elektrinę.
Dydis
Pagal dydį konvekcinių krosnių pasiūla
yra gana plati. Rinkoje galima rasti įrenginių, talpinančių nuo 3 iki 40 GN 1/1 standarto kepimo skardų.
Tačiau, svarbu atkreipti dėmesį, kad 3-4 skardų krosnys didžiąja dalimi atvejų
skirtos tik namų poreikiams patenkinti bei retai turi virimo garuose funkciją.
Ieškant įrenginio komercinei gamybai,
rekomenduojama rinktis tarp 5 ir 20 skardų talpinančius įrenginius. Įprastai, vidutinio
dydžio, 5-10 skardų krosnys statomos
ant specialiai joms pritaikyto stovo, kuris skirtas tuo metu nenaudojamoms kepimo
skardoms laikyti. Juose vienu metu gali būti pagaminama nuo keliasdešimt iki
daugiau nei 500 porcijų patiekalų.
Itin dideliuose, 11-40 skardų talpinančiuose įrenginiuose, vienu metu gali būti
pagaminama nuo 500 iki daugiau nei 1000 porcijų. Tokio tipo didžiosios
konvekcinės krosnys įprastai turi trumpas kojeles ir yra statomos tiesiogiai
ant virtuvės grindų.
Kaip apsispręsti?
Galutinį sprendimą konvekcinę krosnį
įsigyti planuojantis vartotojas gali priimti apskaičiavęs planuojamus įstaigos
pajėgumus, veiklos tipą bei finansines galimybes. Tačiau nenuginčijamai
svarbiausiu įrenginio elementu turėtų išlikti kepimo funkcijos. Pažangi,
efektyvi ir savo paskirtį visapusiškai išpildanti konvekcinė krosnis yra
neatsiejama ne tik nuo kepimo, bet ir kepimo bei virimo garuose funkcijos.
ĮRANGA RESTORANAMS ir HORECA SERVISAS specialistai pataria rinktis tik tarp
krosnių, suteikiančių galimybę kepimo kameroje pasiekti maksimalų 100 proc.
drėgmės lygį.
Išskirtinis ĮRANGA RESTORANAMS ir HORECA SERVISAS pasiūlymas specialiai JUMS (galioja iki 2018.04.01):
Pavadinimas | Max. drėgmės lygis | Drėkinimas | Valdymas | Talpa | Tipas | Dydis | Kaina |
FM INDUSTRIAL* | 100% | Tiesioginio garo | Elektroninis | 6 skardos | Gastronominė | 815 x 890 x 840 mm | 2,600 Eur. + PVM |
GARBIN** | 100% | Tiesioginio garo | Elektroninis | 7 skardos | Gastronominė | 980 x 845 x 773 mm | 2,550 Eur. + PVM |
FM RXB 606*** | 100% | Tiesioginio garo | Mechaninis | 6 skardos | Gastronominė | 755 x 890 x 940 mm | 1,700 Eur. + PVM |
* Tarpas tarp kreipiančiųjų 80mm. Galimybė suprogramuoti 6 žingsnius viename etape, galimų etapų - 6. Kildinimo funkcija. KEPIMAS / KEPIMAS + VIRIMAS / VIRIMAS GARUOSE . KONVEKCINĖ TINKAMA KEPTI SKARDOMIS 600X400 IR GN 1/1. GALIMYBĖ PRIKOMPLEKTUOTI AUTOMATINĮ PLOVIMĄ.
** Elektrinė konvekcinė krosnis su garų padavimo funkcija, reguliuojamas drėgmės lygis kameroje, apšvietimas, galimybė kepti/Kepinpti su garais/ Virti garuose. Talpa 7 GN 1/1.
*** Talpina 6x GN 1/1.– Tiesioginis garų tiekimas: vandens užpurškimas ant ventiliatoriaus; drėkinimo garais lygių reguliavimas; paprasta valdymo plokštė iki 100%; kepimo krosnelės korpusas ir kamera pagaminti iš aukštos kokybės nerūdijančio plieno AISI 304.
Privalomi produktai komplektacijai:
Pavadinimas | 1 vnt. kaina | Parduodamas kiekis | Galutinė suma |
GASTRO TALPA GN 1/1 – 530x325 mm 65 MM GYLIO | 6,75 Eur. + PVM | 7 | 47,25 Eur. + PVM |
GASTRO TALPA GN 1/1 – 530x325 mm 20 MM GYLIO | 5,46 Eur. + PVM | 7 | 38,36 Eur. + PVM |
PERFORUOTA GASTRO TALPA - virimui garuose 65mm gylio | 21,00 Eur. + PVM | 4 | 84,00 Eur. + PVM |
Papildomi produktai komplektacijai:
- Stovas konvekcinei krosnei su kreipiančiosiomis - 200 Eur. + PVM
- Vandens minkstinimo filtras 12ltr. - 70 Eur. + PVM