Tinklaraštis
Kebabinių įranga: ką būtina žinoti

Kebabinės yra vienas iš labiausiai paplitusių greito maisto įstaigų tipų Lietuvoje. Pirmosios kebabinės mūsų šalyje pasirodė Klaipėdoje, tačiau dabar didžiausi jų kiekiai yra ne tik uostamiestyje, bet ir Kaune. Dėl nedidelio maisto gamybos įrenginių poreikio bei greitai pagaminamo maisto, tai vienas iš sėkmingiausiai veikiančių maisto paslaugas teikiančių verslų. Skaičiuojant grubiai, norint įsigyti tik pagrindinę kebabinių įrangą asmuo veiklą gali pradėti su mažiau nei 1500 eurų investicijų. Papildomos išlaidos tektų stalams bei šaldytuvams, kurie sumoje irgi neturėtų viršyti 1500 eurų. Tai leidžia svajojantiems pradėti viešojo maitinimo verslą sąlyginai greitai imti teikti šias paslaugas bei nerizikuoti dideliu pradiniu biudžetu.
Žinoma, nepaisant klausimų susijusių su kebabinių įranga, Jums bus reikalingas verslo liudijimas, maisto tvarkymo subjekto patvirtinimo pažymėjimas, patalpos bei kelios darbuotojų pamainos. Tiesa, šie procesai irgi nėra tokie komplikuoti kaip siekiant atsidaryti restoraną, kavinę ar kitą maitinimo įstaigą. Susitvarkyti verslui pradėti reikalingus dokumentus registrų centre užtruks iki savaitės, reikalingus pažymėjimus pradėti maisto gamybos procesus taip pat galima susitvarkyti per porą savaičių. Todėl, jei esate susiradęs patalpas ar žemės sklypą kuriame galite pastatyti kebabų kioskelį bei turite žmonių, kurie dirbtų šioje įstaigoje - verslą pradėti galite net ir per greičiau nei mėnesį.
Pagrindinė kebabinių įranga
Atlikus pirmuosius veiksmus, t.y. turint patalpas bei verslo liudijimą, prieš gaunant maisto tvarkymo subjekto patvirtinimo pažymėjimą, būtinas virtuvės įrengimas. Norint atitikti higienos normas, būtini stalai metaliniais paviršiais, šaldymo įranga produktams laikyti bei pagrindiniai įrankiai reikalingi šiam verslui veikti: kebabų kepimo grilis, kontaktinis grilis bei elektrinis peilis.
Kebabų kepimo grilis
Jokia kebabinių įranga negali apsieiti be kebabų kepimo griliaus, kuris yra tikras šios maitinimo įstaigos simbolis. Sukama ir tolygiai kepinama mėsa yra pirmas objektas, kurį pamatote atvykęs į bet kurią kebabinę. Pagal rūšį šie griliai gali būti arba dujiniai, arba elektriniai. Pagrindinis skirtumas tarp jų - kaina, gamybos kaštai bei patogumas. Elektrinis grilis dažniausiai turi didesnę kainą, tačiau dėka patogesnės eksploatacijos (nereikalingas dujų šaltinis) dažniausiai renkamasis šis variantas. Atsižvelgiant į tai, jog kebabinės dažniausiai būna įsirengusios kioskeliuose įprastinis dujotiekis ten nėra pasiekiamas. Tačiau, jei kebabinių įrangą naudosite kitoje erdvėje, kur naudoti dujas nėra papildomas sunkumas, ilgalaikėje perspektyvoje dujinis grilis jums apsimokės labiau - mažesnės elektros sąnaudos ir dujų sunaudojimos bei kainos santykis lemia mažesnius mokesčius.
Elektrinis peilis
Sekantis įrenginys norint gaminti kebabą yra specialus elektrinis peilis. Šiuo įrenginiu užtikrinamas sklandus ir tolygūs mėsos gabalėlių atpjovimas. Pagrindiniai skirtumai tarp šių įrenginių tipų - pritaikymas profesionaliai ir megėjiškai virtuvei, bei tai ar įrenginys yra belaidis ar ne. Ilgaamžiškumą užtikrina įrangos gamyboje naudojamos patvarios medžiagos. Jos pritaikytos tiek kasdieniniam naudojimui. Tad jei esate pasiruošęs turėti savo kebabinę - siūlome investuoti iškart į patikimesnį ir ilgaamžiškumo garantijas jums suteiksiantį peilį. Perkant paprastesnį variantą, neretai įsigijami iškart du tam, jog vienam įrenginiui sugedus darbas nesustotų.
Kontaktinis grilis
Reikalingas finaliniam produkto užbaigimui. Viešėdami užsienyje, galite ir neišvysti šio įrenginio, nes lavašas nėra kepinamas ir būna paliekamas šaltas. Tačiau Lietuvoje susiklosčiusi kebabų kultūra reikalauja, jog sudėjus maisto produktus į lavašą, šis būtų dar pakepinamas tam, jog įgytų traškumo. Pagrindiniai skirtumai tarp kontaktinių grilių - jų dydis. Jei planuojama kebabinė maža - tuomet ir grilis reikalingas mažesnis. Tiesa, jei jūsų planuojami klientų srautai dideli, tuomet paranku turėti net daugiau nei vieną didelį kontaktinį grilį.
Šaldytuvai
ĮRANGA RESTORANAMS ekspertai norintiems pradėti kebabinių verslą rekomenduoja nerūdijančio plieno korpuso šaldytuvus. Nerūdijančio plieno korpuso šaldytuvai - būtina detalė kiekvienoje profesionalioje virtuvėje. Dėka juose pasiekiamos žemos temperatūros, jūs apsaugote savo maistą nuo bakterijų atsiradimo bei dauginimosi, o kartu leidžiate maistui ilgiau išlikti šviežiam ir tinkamam vartojimui. Juk nėra nieko svarbiau virtuvėje dirbančiai komandai, kaip greitai surasti jiems reikiamus įrankius, maisto produktus bei paruošti šviežų bei gardų maistą. Nerūdijančio plieno korpuso šaldytuvai užtikrina efektyvų bei sklandų darbą jūsų kebabinės virtuvėje. Tai būtina priemonė norint gauti maisto tvarkymo subjekto patvirtinimo pažymėjimą.
Nerūdijančio plieno stalai
Galiausiai, Jūsų kebabinės virtuvei yra būtini nerūdijančio plieno stalai bei stalai su plautuvėmis. Pirmieji reikalingi norint užtikrinti higienišką maisto gamybą - metaliniai paviršiai yra atsparesni bakterijoms bei lengviau dezinfekuojami. Stalai su plautuvėmis reikalingi indų dizenfekavimui, taip pat Jūsų darbuotojų higienai palaikyti. Taip pat, iš nerūdijančio plieno pagaminti stalai bei kita kebabinių įranga yra ilgaamžiška, kas užtikrins, jog jums nereikės papildomų investicijų atnaujinant turimą įrangą.
Nerūdijančio plieno gaminių privalumai
Nerūdijančio plieno virtuvės įranga pasižymi atsparumu korozijai. Medžiagų sudėtyje esantys molibdeno papildai padidina atsparumą korozijai, taip pat sukurdami ir atsparumą įbrėžimams. Dėl savo atsparumo korozijai ir kitam aplinkos poveikiui, bei mažo priežiūros lygio ir nuolatinio blizgesio, nerūdijantis plienas yra ideali medžiaga profesionaliai virtuvės veiklai. Taip pat iš šios medžiagos gaminami virtuvės įrankiai pasižymi paprastu plovimo procesu. Įrankiai nebijo drėgmės, todėl juos galima valyti ir sterilizuoti garuose, t.y. aukštą temperatūrą naudojančiose indaplovėse. Nerūdijančio plieno virtuvės įranga yra ilgaamžė, kuri įprastai gali tarnauti apie 50-60 metų.
Nerūdijančio plieno gaminiai yra atsparūs ne tik laikui ar rūdims, tačiau ir ugniai, didelėms temperatūroms. Tad iš šios medžiagos pagaminti virtuvės įrenginiai garantuoja saugumą. Nerūdijančio plieno sudėtyje yra mažiausiai 10,5% chromo ir ne daugiau nei 1,2% anglies. Kontaktuodamas su oru chromas sukuria chromo oksidą – savaime atsinaujinančią metalinio paviršiaus plėvelę, kuri apsaugo jį nuo korozijos.
Iš nerūdijančio plieno gaminama virtuvės įranga pasižymi ir aukšto lygio higiena. Tai viena iš priežasčių, kodėl nerūdijančio plieno gaminiai yra nepamainomi naudojant juos maisto pramonėje. Higieniški, lengvai valomi ir patvarūs virtuvės įrenginiai yra be galo svarbūs kiekvienos kavinės, baro, restorano ar kitos maistą tiekiančios įstaigos dalis.
Kebabinių įranga Jūsų virtuvėje
Nesate tikri kokio tipo kebabinių įranga tinkamiausia Jūsų virtuvei? Technologinio projektavimo HORECA SERVISAS specialistai jums gali suteikti ne tik konsultacijas dėl jūsų poreikius atitinkančios kebabinių įrangos, bet ir padėti įgyvendinti Jūsų virtuvės projektą.