Tinklaraštis

Virtuvės reikmenys: kaip pasirinkti įstaigai svarbiausius darbo įrankius?

Virtuvės reikmenys: kaip pasirinkti įstaigai svarbiausius darbo įrankius?

Ankstesniuose straipsniuose aptarę Jūsų įstaigai svarbiausius virtuvės prietaisus bei maisto saugą užtikrinančią įrangą, šiandien norime pakviesti pasidomėti kaip turėtų būti komplektuojami smulkieji virtuvės reikmenys. Neabejojame, jog sutiksite, kad be peilių, puodų ir keptuvių neįsivaizduojama nei viena virtuvė. Tačiau kaip nepasimesti jų gausoje ir išsirinkti Jums reikalingiausias darbo priemones?

Virtuvės reikmenys ir jų pasirinkimas

ĮRANGA RESTORANAMS komanda atrinko 5 kategorijas, nuo kurių rekomenduojame pradėti virtuvės reikmenų komplektaciją ar senųjų atnaujinimą. Norime pažymėti, jog  visų žemiau išvardintų maisto gamybos įrankių virtuvėje niekada nebus per daug!

#1 - Peiliai

Turbūt sutiksite, jog peiliai yra vienas svarbiausių pagalbininkų virtuvėje. Atšipęs, nepatogus įrankis gali ne tik apsunkinti darbą, bet ir sugadinti siekiamą išgauti rezultatą. Rinkoje siūloma begalė įvairių pjaustymo reikmenų rūšių ir kiekvienas jų sukurtas atlikti skirtingas funkcijas. Kai kurie jų apsiriboja vos viena, kiti yra universalūs. Visai nebūtina turėti visų esamų rūšių peilius, tačiau į efektyvų darbą orientuota įstaiga privalo naudoti tik kokybiškus ir jos gamybos procesus patenkinančius įrankius.

Kaip juos pasirinkti?

  • Pagal tipą ir dydį. Jūsų atskaitos taškas renkantis peilius yra darbai, kuriems personalas juos naudoja dažniausiai. ĮRANGA RESTORANAMS komandos patirtis rodo, jog kiekvienoje įstaigoje būtini šefo, universalūs vidutinio dydžio, daržovių lupimo, duonos ir file peiliai. Jų skaičius priklauso nuo virtuvėje dirbančio personalo skaičiaus.
  • Pagal spalvą. Didžiausia kiekvienos ugdymo ir maitinimo įstaigos grėsmė yra maisto saugos reikalavimų pažeidimas. Dėl šios priežasties, komplektuojant naujus peilių rinkinius, itin aktualu juos grupuoti pagal spalvą. Kiekviena jų žymi maisto produktų grupę, kuriai jie gali būti naudojami:
    - raudoni - žaliai mėsai;
    - geltoni - paukštienai;
    - mėlyni - žuviai;
    - balti - duonai ir pieno produktams;
    - žali - daržovėms;
    - rudi - virtai mėsai.
    - violetiniai - alergiškiems žmonėms.

  • Pagal kokybę. Siekdami įsigyti ilgaamžius ir patikimus virtuvės reikmenis, rinkitės tik profesionalius, komercinei veiklai sukurtus įrankius.

ĮRANGA RESTORANAMS peilių asortimentą rasite čia.

#2 - Puodai

Šiandien daržoves, mėsą, ryžius ar daugelį kitų produktų galime skaniai ir paprastai išvirti konvekcinėje krosnyje. Tačiau tai visai nereiškia, jog galime apsieiti be tradicinės maisto apdorojimo technikos. Didžiųjų puodų Jums reikia sriuboms, mažųjų prikaistuvų - padažams, o kur dar įvairūs vidutinio dydžio puodai, reikalingi sudedamosioms patiekalų dalims paruošti. Tiesa, turbūt sutiksite, kad puodus plačiai panaudojame ne tik maisto gamyboje, bet ir jo laikymui šaldytuve. Tad aukštos kokybės, skirtingo dydžio, patvarių puodų virtuvėje tikrai reikia ir jų reikia daug! 

Kaip juos pasirinkti?

  • Pagal dydį. Visi puodai klasifikuojami pagal litražą. Įvertinkite kokio tipo patiekalams puodai Jūsų virtuvėje reikalingiausi ir kokius kiekius tų produktų gaminate. Greta universalių, vidutinio dydžio puodų, ĮRANGA RESTORANAMS komanda rekomenduoja turėti bent keletą didžiųjų, skirtų sriuboms ar kitiems, daug vietos užimantiems maisto produktams ruošti. Taip pat, virtuvėje niekada nebus per daug mažųjų prikaistuvų - smulkioms sudedamosios patiekalų dalims bei padažams ruošti.
  • Pagal medžiagą. Nors rinkoje gausu įvairaus tipo puodų (ketaus, aliuminių, akmens masės ir pan.), patvariausi virtuvėje, kainos ir kokybės santykį išlaikantys puodai, yra pagaminti iš nerūdijančio plieno. 

ĮRANGA RESTORANAMS puodų asortimentą rasite čia.

#3 - Keptuvės

Nepaisant visų modernių maisto apdorojimui skirtų prietaisų, maisto gamybą sunku įsivaizduoti ir be keptuvių. Pagrindiniai parametrai, kurių ieškoti renkantis jas turėtų virtuvės vadovas, yra lygus keptuvės paviršius, tolygus karščio pasiskirstymas, ilgaamžiškumas ir neprikepantis paviršius. ĮRANGA RESTORANAMS komanda pataria rinktis storesnio ir sunkesnio tipo reikmenis. Storesnis medžiagos kiekis užtikrina tolygų karščio išsidėstymą ir mažesnę tikimybę, jog keptuvės paviršius išsikraipys.

Kaip jas pasirinkti?

  • Pagal paviršių. Maitinimo įstaigose populiariausios - nerūdijančio plieno ir nelipnaus paviršiaus keptuvės. Pirmosios išsiskiria savo ilgaamžiškumu ir patvarumu. Antrosiose gaminamas maistas mažiau prikepa, jos lengviau valomos. ĮRANGA RESTORANAMS rekomenduoja virtuvėje naudoti abiejų paviršių reikmenis, derinant jas prie tuo metu gaminamų produktų kepimo savybių.  
  • Pagal tipą. Kaip ir peiliai, keptuvės pagal savo paskirtį skirstomos į tipus: universalios, WOK, GRILL, blynelių, žuvies ir pan. Įprastai, įstaigoms reikalingiausios skirtingo dydžio universalios keptuvės.

ĮRANGA RESTORANAMS keptuvių asortimentą rasite čia.

#4 - Pjaustymo lentelės

Kiek personalo narių dirba virtuvėje? Kiekvienam iš jų vienu metu gali reikėti net kelių lentelių skirtingų produktų pjaustymui. Dėl šios priežasties, virtuvėje pjaustymo lentelių turite turėti daug! Profesionaliai veiklai sukurti virtuvės reikmenys išsiskiria savo dydžiu ir yra sukurti taip, jog tausotų Jūsų naudojamų peilių ašmenis. Įprastai pjaustymo lentelės yra gerokai didesnės nei tos, kurias naudojame namuose. 

Kaip jas pasirinkti?

  • Pagal medžiagą. Dažniausiai virtuvėje naudojamos dviejų tipų lentelės - medinės ir plastikinės. Profesionalios medinės lentelės išsiskiria savo išvaizda, tad ant jų supjaustyti produktai (pavyzdžiui duonos gaminiai), gali būti pateikiami ir į aptarnavimo salę. Plastikinės yra kur kas praktiškesnės, lengviau plaunamos ir geriau tausoja peilius. Dėl šios priežasties jos kur kas labiau tinkamos maisto gamybai.
  • Pagal spalvą. Siekiant išvengti maisto saugos reikalavimų pažeidimo, pjaustymo lenteles rekomenduojame komplektuoti pagal spalvą:
    - raudonos - žaliai mėsai;
    - geltonos - paukštienai;
    - mėlynos - žuviai;
    - baltos - duonai ir pieno produktams;
    - žalios - daržovėms;
    - rudos - virtai mėsai.
    - violetinės - alergiškiems žmonėms.

  • Pagal dydį. Jei virtuvėje išdėstyti darbastaliai yra pakankamai erdvūs, ĮRANGA RESTORANAMS komanda pataria įsigyti bent po vieną didžiųjų GN 1/1 standarto lentelių. Žinoma - kuo daugiau, tuo geriau! Tad naudinga turėti ir mažesniųjų - smulkių produktų pjaustymui.

ĮRANGA RESTORANAMS pjaustymo lentelių asortimentą rasite čia.

#5 - Kepimo skardos

Imantis virtuvės atnaujinimo darbų, reikėtų pradėti nuo konvekcinės krosnies įsigijimo. Kartu su ja virtuvę papildyti turėtų ir neatsiejami krosnies elementai - kepimo skardos. Kaip ir peilių, ar pjaustymo lentelių, skardų virtuvėje niekada nebus per daug. Praktikoje pastebime, jog dėl patogios ir talpios jų formos, klientai skardas naudoja ne tik pagal tiesioginę jų paskirtį. Jos tampa ir maisto laikymo ar parengimo apdorojimui įrankiu. Tad šiandien, moderni ir efektyviai veikianti virtuvė yra sunkiai įsivaizduojama be dešimčių kepimo skardų.

Kaip jas pasirinkti?

  • Pagal standartą. Jei ieškote skardos konvekcinei krosniai, Jums reikėtų sužinoti kokias jas talpina Jūsų įrenginys. Konditerinėse krosnyse įprastai naudojamos 600x400 mm dydžio skardos, kai tuo tarpu gastronomijoje – GN 1/1 standartas (325x535 mm).
  • Pagal gylį. Konvekcinių krosnių kepimo skardos gali būti kelių skirtingų dydžių. Jų gilumą reikėtų pasirinkti įvertinus kokios tipo produktus gaminate. Tačiau ĮRANGA RESTORANAMS rekomenduoja virtuvę aprūpinti tiek mažo, tiek didesnio gylio skardomis. Virtuvių praktikoje abiejų gylių skardos panaudojamos beveik vienodu dažnumu.

ĮRANGA RESTORANAMS kepimo skardų asortimentą rasite čia.

Profesionalūs virtuvės reikmenys Jūsų įstaigoje

Turite klausimų, susijusių su virtuvės įrankių komplektavimu? Nedvejokite susisiekti su ĮRANGA RESTORANAMS komanda. Patarsime kaip tinkamai išsirinkti ir prižiūrėti savo virtuvės reikmenis. Na, o mūsų technologinio projektavimo specialistai HORECA SERVISAS pasiruošę padėti parengiant ir įgyvendinant detalų Jūsų ugdymo įstaigos projektą.

 

Susisiekite jau dabar! Mūsų kontaktus rasite čia.