Tinklaraštis

Ugdymo įstaigos virtuvės modernizavimas - protingai ir ekonomiškai

Ugdymo įstaigos virtuvės modernizavimas - protingai ir ekonomiškai

Siekiant užtikrinti sveikatai palankesnę mitybą ugdymo įstaigose, prieš keletą metų Sveikatos apsaugos ministerija priėmė naujus nutarimus, sukuriančius būtinybę modernizuoti gamybos procesus bei įrangą virtuvėje. Deja, žinių stoka lemia, jog neretu atveju virtuvės modernizavimas pareikalauja didelių išlaidų, o jo rezultatas - nedžiugina. Praktikoje susidūrę su ne vienu naujai įgyvendintu, tačiau įstaigos poreikių akivaizdžiai neatitinkančiu projektu, ĮRANGA RESTORANAMS komanda nusprendė pasidalinti keletu esminių patarimų, padėsiančių įvertinti svarbiausius ugdymo įstaigų virtuvės modernizavimo poreikius. Kviečiame susipažinti! 

1) Virtuvės projektas – pagal personalą

Devynis kartus pamatuokite, dešimtą - kirpkite! Siekiant ugdymo įstaigos virtuvę modernizuoti kokybiškai ir ekonomiškai, svarbiausia – protingai ir atidžiai parengtas virtuvės technologinis projektas. Pavienių įrenginių pirkimas, siekiant atitikti dabartinius reikalavimus, ne tik nepadės sutaupyti, tačiau dėl netinkamų ir nepatogiai virtuvėje išdėstytų gamybinių įrenginių gali apsunkinti personalo darbą.

Atitinkamai, nepamirškite, jog vietos užpildymas įrenginėjant virtuvę neturėtų būti pagrindinis jūsų prioritetas. Renkantis įrenginius, pirmiausia, turite atsižvelgti į įstaigos personalą, jų poreikius bei įprastai gaminamų porcijų kiekį. Ir visai nesvarbu, jei dalis jūsų senojo gamybos cecho lieka tuščia! Jei jūsų patalpų dydis gerokai viršija jūsų poreikius, vadovaukitės pastaraisiais. Bandant užpildyti visą erdvę, įsigysite nereikalingų prietaisų, kurie išbrangins ne tik jūsų projektą, bet ir tolimesnį virtuvės išlaikymą. 

2) Modernizuokite visą svarbiausią įrangą

ĮRANGA RESTORANAMS komandai per pastaruosius metus teko parengti ne vieną ir ne du projektus ugdymo įstaigų virtuvių modernizavimui bei vėliau juos profilaktiškai aptarnauti. Dėl šios priežasties, siekiant palengvinti naujos įrangos įsigijimo procesą jums, dalinamės savo įžvalgomis ir patirtimi. 5 įrenginiai be kurių neišsiverčia nė viena šiuolaikiška ugdymo įstaigos virtuvė!

Konvekcinė krosnis

Net neabejojame, jog tai vienas svarbiausių įrenginių šiuolaikiškoje ugdymo įstaigos virtuvėje. Profesionali konvekcinė krosnis suteikia galimybę maistą kepti, virti bei virti garuose. Dėl šios priežasties išpildyti naujausias vaikų mitybos taisykles bei gaminti sveikatai palankesnį maistą taps daug paprasčiau. 

Negana to, maistas konvekcinėje krosnyje gaminamas 25 proc. trumpiau, nei kituose įrenginiuose. Todėl maiste ne tik išliks daugiau maistingųjų medžiagų ir vitaminų, bet atitinkamai sutaupysite daugiau laiko bei energijos sąnaudų.

Konvekcinių krosnių asortimentą rasite ČIA.

Indaplovė

Šis prietaisas ne tik didina darbo našumą, užtikrina nepriekaištingą indų švarą, bet padeda mažinti energijos išteklių sunaudojimą. Renkantis indaplovę svarbu įvertinti jos techninius parametrus – ar įrenginyje esanti vandens pompa pajėgi išstumti susikaupusius riebalų kamščius bei užsikimšusią kanalizaciją. Atitinkamai, siekiantiems ilgaamžiškumo, rekomenduojame ieškoti indaplovės su nerūdijančio plieno sparnuotėmis bei presuoto plieno plovimo kamera.

Indaplovių asortimentą rasite ČIA.

Daržovių valymo mašina

Niekam ne paslaptis, jog bulvės, morkos bei burokėliai dažna patiekalų sudedamoji dalis. Todėl daržovių valymo mašina – tai dar vienas įrenginys, kuris padės sumažinti personalo apkrovas ir didins darbo našumą.

Daržovių valymo mašinų asortimentą rasite ČIA.

Daržovių pjaustyklė

Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos nuostatuose bendrojo ugdymo mokyklų valgiaraščių sudarymui, nurodoma, jog daržovės (išskyrus bulves) arba vaisiai turi sudaryti bent trečdalį viso pietų patiekalo. Akivaizdu, jog daržovių pjaustymas užima tikrai didelę virtuvės personalo laiko dalį. Norint laiką išnaudoti kokybiškiau ir efektyviau, rekomenduojame įsigyti daržovių pjaustyklę, kuri užtikrins greitą didelių daržovių kiekių apdorojimą.

Tiesa, renkantis įrenginį itin svarbu atkreipti dėmesį į pjaustymo diskus. Įvertinus kokius patiekalus gaminate bei kokiomis formomis pjaustote daržoves, galėsite nesunkiai pasirinkti tinkamiausius sprendimus.

Daržovių pjaustyklių asortimentą rasite ČIA.

Planetarinis mikseris

Planetarinis mikseris – tai vienas universaliausių įrenginių šiuolaikiškoje virtuvėje. Šis įrenginys gali būti naudojamas tešlai, padažams, sriuboms ruošti, sūriui tarkuoti bei daržovėms ir mėsai pjaustyti. Tiesa, prieš įsigyjant įrenginį, taip pat apgalvokite kokius darbus atlikti jam paskirsite. Tai padės nuspręsti, kokių papildomų priedų jums gali priteikti.  

Planetarinių mikserių asortimentą rasite ČIA.

3) Įvertinkite svarbiausias funkcijas - neišlaidaukite toms, kurių nenaudosite

Kaip jau minėjome, itin svarbu pasirinkti konkrečiai jūsų įstaigos poreikius atitinkančius sprendimus. Pastebime, jog dažnai tarp brangu ir kokybiška dedamas lygybės ženklas, o papildomos įrenginio funkcijos vertinamos kaip didelis privalumas. Visgi, svarbu įvertinti ne kiek, o kokias funkcijas turi įrenginys bei ar tos funkcijos atitinka jūsų įstaigos poreikius. Kaip pavyzdį galime pateikti jau mūsų minėtą konvekcinę krosnį. Kaip papildomas privalumas šiame įrenginyje dažnai išskiriamas automatinis krosnies valdymas. Visgi, jei žinote, jog receptų programuoti nežadate, apgalvokite, ar verta mokėti didesnę pinigų sumą dėl nenaudojamos funkcijos?

4) Maisto saugai – specialus dėmesys

Norint išvengti ligų ar apsinuodijimo, maisto sauga ir kokybė privalo būti vienu svarbiausių prioritetų kiekvienoje ugdymo įstaigoje. Dėl šios priežasties ugdymo įstaigų valdytojai turėtų pasirūpinti moderniais bei aukštas higienos normas užtikrinančiais įrenginiais, o virtuvės personalo pareiga griežtai laikytis visų higienos normų.

Kaip pagrindinius įrenginius, padedančius užtikrinti aukščiausius higienos standartus galime išskirti kiaušinių sterilizatorius, peilių sterilizatorius bei insekticidines lempas. Atitinkamai, pagal higienos taisykles virtuvės inventorius turi būti aiškiai žeklinamas pagal savo paskirtį. ĮRANGA RESTORANAMS parduotuvėje rasite pagal visuotinai priimtą standartą – atitinkamomis spalvomis paženklintus peilius bei pjaustymo lenteles.

Įstaigos virtuvės modernizavimas su ĮRANGA RESTORANAMS

Susiduriate su sunkumais modernizuojant ugdymo įstaigos virtuvę? Nedvejokite ir susisiekite su ĮRANGA RESTORANAMS komanda! Patarsime ir padėsime išsirinkti individualiai jūsų įstaigos poreikius labiausiai atitinkančius sprendimus.

Daugiau naudingų patarimų ar specialių akcijų rasite mūsų: