Tinklaraštis

Savitarnos ir atleidimo linijos valgykloms: viskas, ką turite žinoti

Savitarnos ir atleidimo linijos valgykloms: viskas, ką turite žinoti

Savitarnos, arba dar kitaip žinomos kaip atleidimo linijos šiandien svarbios tiek komercinėje, tiek biudžetinių įstaigų veikloje. Pastebime, jog pastaruoju metu sulaukiame vis daugiau klausimų apie šio tipo maitinimo įstaigas projektavimą bei įrangos komplektavimą, tad nusprendėme visus patarimus nuguldyti popieriuje ir pasidalinti su visais ĮRANGA RESTORANAMS sekėjais.

Savitarnos maisto zonų išdėstymas komercinėje įstaigoje

Įrenginėjant bet kokią savitarnos principu grįstą komercinę maitinimo įstaigą bene svarbiausias kriterijus yra tinkamas maisto zonų išdėstymas. Nors kiekvienas atvejis yra individualus ir turi būti projektuojamas pagal patalpų dydį, vietos išdėstymą ir kitus individualius įstaigos kriterijus, tačiau 9 iš 10 atvejų ĮRANGA RESTORANAMS komanda rekomenduoja vadovautis klasikiniu savitarnos linijos modeliu.

Taigi, komercinės įstaigos savitarnos zoną rekomenduojama pradėti nuo aptarnavimo stalo, ant kurio turėtų būti sudėti padėklai maistui nešti, įrankiai bei servetėlės. Taip pat, priklausomai nuo jūsų įstaigos tipo, savitarnos linijos pradžioje arba pabaigoje turėtų būti pastatoma kasa. Maisto erdvę rekomenduojama pradėti nuo sriubos zonos, toliau  turėtų sekti šaltųjų užkandžių, salotų, karštųjų patiekalų zonos, o savitarnos liniją siūloma užbaigti desertų ir gėrimų zonomis. Kiekvienos zonos pradžioje rekomenduojama pastatyti bufetą, ant kurio būtų dedami atitinkamai zonai reikalingi stalo indai ir įrankiai.

Savitarnos zonų išdėstymas ir sandara ugdymo įstaigoje

Jei komercinės įstaigos veikimo principas dažniausiai pasirenkamas veiklos pradžioje ir savitarnos linija rengiama nuo nulio, tai ugdymo įstaigose darbai dažiau atliekami valgyklas rekonstruojant. Dėl šios priežasties mokyklose populiarūs du variantai: dalinė arba pilna savitarnos zona. Pasirenkant pirmąjį variantą vaikams suteikiama galimybė rinktis tik dalį maisto produktų, pavyzdžiui, garnyrą prie pagrindinio patiekalo. Tuo tarpu pilna savitarnos zona leidžia rinktis visus valgiaraštyje nurodytus patiekalus. Nors pastarasis savitarnos modelis kiek palankesnis sveikatai, tačiau modelio pasirinkimą dažniausiai lemia įstaigos finansines galimybes. 

Maisto zonų išdėstymas ugdymo įstaigose kiek skiriasi nuo komercinių virtuvių. Šiuolaikiškos ugdymo įstaigos dažniausiai apsiriboja sriubų, salotų bei karštųjų patiekalų zonomis. LR Sveikatos apsaugos ministerija siekdama skatinti vaikus valgyti daugiau daržovių, rekomenduoja maisto zonos pradžioje patiekti daržoves ir vaisius, o tik po to sriubas ir karštuosius patiekalus. Taip pat norint išvengti grūsčių valgykloje, rekomenduojama prailginti pertraukas arba skirtingoms klasėms valgymo pertraukas organizuoti skirtingu metu.

Pastebima, jog savitarnos linija ugdymo įstaigose skatina vaikų savarankiškumą, gerina jų socialinius įgūdžius bei ugdo sveikos mitybos įpročius, kadangi vaikai dažiau renkasi valgyklą nei maistą iš prekybos centų. Atitinkamai savitarnos linijos itin vertinamos dėl maisto švaistymo mažinimo.

Atleidimo linijos įranga

Kokybiškai veikiančiai savitarnos linijai pirmiausia būtina pasirūpinti patiekalų laikymo įrenginiais. Šie prietaisai svarbūs tiek komercinėje, tiek ugdymo įstaigos maisto zonoje. Tai:

  • Vandens marmitai (kartu su šildomomis lempomis ir stikliniais gaubtais). Įrenginio apačioje esančių karštų vandens garų pagalba maistas išlaikomas tinkamoje temperatūroje ilgą laiko tarpą. Tokiose marmituose dažniausiai laikomos sriubos, košės, troškiniai, maltinukai, bulvių košė, padažai.  
  • Šildomos plokštumos (kartu su šildomomis lempomis ir stikliniais gaubtais). Šios plokštumos maitinimo įstaigose naudojamos laikyti tokiems patiekalams, kaip blyneliai, žuvis, įvairūs apkepai ir kiti kepti gaminiai.  
  • Šaldantys marmitai (kartu su apšvietimo lempomis ir stikliniais gaubtais). Šio tipo marmituose rekomenduojama laikyti daržoves ir vaisius. Šaldantis pagrindas užtikriną kokybišką maisto produktų išlaikymą.
  • Neutralus bufetas. Tokia plokštuma reikalinga nei papildomo šalčio, nei šilumos nereikalaujantiems maisto produktams, pavyzdžiui duonos gaminiams. Taip pat tokie bufetai gali būti naudojami indams, padėklams ir stalo įrankiams sudėti.

Atitinkamai, atidarinėjantiems naują maitinimo vietą arba siekiantiems atnaujinti vis dar nemodernizuotą ugdymo įstaigos virtuvę, reikėtų apgalvoti, kokie įrenginiai reikalingi jūsų įstaigos gamybinei zonai. Siekiant gaminti sveikatai palankų maistą ir taupyti virtuvės darbuotojų laiką, ĮRANGA RESTORANAMS komanda rekomenduoja pasirūpinti tokiais virtuvės įrenginiais, kaip:


Atleidimo linijos jūsų įstaigoje 

Svarstote apie savitarnos linijos įrengimą jūsų maitinimo įstaigoje? Nedelsdami susisiekite su ĮRANGA RESTORANAMS komanda. Atsakysime į visus jums kylančius klausimus, įvertinsime jūsų patalpas bei įstaigos poreikius ir pateiksime geriausius sprendimus.

Daugiau naudingų patarimų ar specialių akcijų rasite mūsų: