Tinklaraštis

Virtuvės įranga: 7 būtiniausi maisto gamybos prietaisai ugdymo įstaigose

Virtuvės įranga: 7 būtiniausi maisto gamybos prietaisai ugdymo įstaigose

Nuo šių metų pradžios Maisto ir veterinarijos tarnyba ėmėsi teigiamų pokyčių ugdymo įstaigų virtuvėse. Griežtesni mitybos plano reikalavimai verčia atnaujinti neretai kelis dešimtmečius skaičiuojančią įstaigų virtuvės įrangą. Tad, tęsdama seriją patarimų, skirtų biudžetinių ir ugdymo įstaigų modernizavimo temai, ĮRANGA RESTORANAMS komanda kviečia susipažinti su įrenginiais, būtinais kiekvienai iš šių virtuvių.

Virtuvės įranga ugdymo įstaigose

Remiantis naujaisiais reikalavimais, ugdymo įstaigų mitybos plano pagrindą turėtų sudaryti garuose virtas ar su jais keptas maistas. Tiesa, neišvengiamai, tarp pagrindinių gaminamų produktų išlieka miltiniai, mėsos ir daržovių patiekalai. Tad, siekiant sklandaus, efektyvaus ir naujosiomis taisyklėmis paremto gamybos proceso, ugdymo įstaigų virtuvės įranga turi būti skirta šiems produktams paruošti.

ĮRANGA RESTORANAMS pateikia 7 būtiniausių prietaisų ir jų atrankos kriterijų sąrašą.

#1 - Konvekcinė krosnis

Konvekcinė krosnis - svarbiausias įrenginys naujosioms mitybos taisyklėms įgyvendinti. Dėka plačių kepimo funkcijų galimybių, krosnyje maistas gali būti ne tik kepamas, bet ir kepamas bei verdamas garuose.

Šiame įrenginyje maisto gamybos laikas sutrumpėja iki 25 proc. Atsižvelgiant į krosnies dydį, vienu metu galima gaminti net keletą šimtų porcijų patiekalų. Na, o dėka įrenginio viduje esančios išskirtinės ventiliavimo sistemos - konvekcijos - užtikrinamas tolygus maisto produktų kepimas.

Atkreipkite dėmesį į:

  • Kepimo funkcijas. Profesionali konvekcinė krosnis turėtų turėti kepimo, kepimo su garais bei virimo garuose funkcijas.
  • Talpą. Krosnies dydį rinkitės įvertinę planuojamos įstaigos pajėgumus. 

Plačiau apie konvekcinių krosnių parametrus galite sužinoti čia

#2 - Mėsos malimo mašina

Sveikiems ir aukštos kokybės patiekalams gaminti itin svarbu aukštos kokybės žaliavos. Galimybė jas tinkamai apdirbti virtuvės viduje turėtų būti kiekvienos ugdymo įstaigos siekiamybė. Vienas iš pagrindinių prietaisų, reikalingų šiam tikslui pasiekti yra profesionali mėsos malimo mašina. Kokybiško įrenginio dėka užtikrinsite ne tik auklėtinius pasieksiančių mėsos patiekalų kokybę, bet ir našų bei sklandų virtuvės personalo darbą. 

Atkreipkite dėmesį į:

  • Našumą. Tai parametras, įvardijantis kiek kilogramų mėsos gali būti sumalama per valandą. Reikalingas našumas įvertinamas pagal įstaigos virtuvės pajėgumus.
  • Korpusą. Prietaiso ilgaamžiškumą ir lengvą valymą (higieną) lemia nerūdijančio plieno korpusas.

#3 - Daržovių pjaustyklė

Daržovės - vienas svarbiausių produktų ugdymo įstaigos virtuvėje. Ne paslaptis, jog jų pjaustymas atima didžiąją dalį laiko, praleisto virtuvėje. Siekiant, kad salotų, sriubų, troškinių ir kitų karštųjų patiekalų gamyba užimtų kuo mažiau laiko, ĮRANGA RESTORANAMS komanda kaip vieną pagrindinių virtuvės įrenginių išskiria automatines daržovių pjaustykles

Tai įrenginys, suteikiantis galimybę vienu metu supjaustyti didelį kiekį daržovių pasirinkta forma ir dydžiu. Dėka skirtingų pjaustymo diskų, virtuvės personalas greitai ir paprastai daržoves gali susmulkinti norimo dydžio kubeliais, šiaudeliais, juostelėmis ar kita, maisto gamyboje naudojama forma.

Atkreipkite dėmesį į:

  • Pjaustymo diskus. Įvertinkite kiek skirtingų pjaustymo formų reikalinga Jūsų virtuvės gamybos procese. 
  • Angas daržovėms sudėti. Remiantis daržovių pjaustymo kiekiais, įvertinkite kokio dydžio įrenginys yra optimalus Jūsų virtuvei.

#4 - Bulvių ir kitų daržovių valymo mašina

Tai virtuvės įranga, papildanti aukščiau minėtąsias daržovių pjaustykles. Kaip ir pastarųjų atveju, našumą užtikrinanti daržovių skutimo mašina svarbi laiko taupymo prasme. Su minimaliomis personalo pastangomis šis įrenginys per valandą gamybai paruošti gali gerokai daugiau nei 100 kilogramų bulvių, morkų ar burokėlių. Per šį laiką, virtuvės darbuotojai gali nudirbti kitus maisto gamybai būtinus darbus.

Atkreipkite dėmesį į:

  • Našumą. Renkantis prietaisą svarbu įvertinti kiek daržovių virtuvėje planuojama nuvalyti kasdien. 

#5 - Profesionali indaplovė

Moderni viešosios įstaigos virtuvė neįsivaizduojama be efektyvumą ir aukščiausią higieną užtikrinančios indų plovimo įrangos. Profesionaliai veiklai sukurtos indų plovimo mašinos savo darbą atlieka vos per kelias minutes, taupydamos virtuvės personalo darbo laiką bei užtikrindamos, jog niekada nesusidursite su švarių indų trūkumu. Profesionalioje indaplovėje pasiekiama aukšta temperatūra taip pat užtikrina ir maksimalią indų higieną, svarbią maisto saugos klausimais. 

Atkreipkite dėmesį į:

  • Vandens pompą. Išsiaiškinkite ar ji pajėgi išstumti susikaupusius riebalų kamščius bei užsikimšusią kanalizaciją.
  • Sparnuotę. Patariame rinktis indaplovę su nerūdijančio plieno sparnuotėmis. Plastmasinės ilgainiui pradeda tirpti nuo plovime naudojamos chemijos.
  • Plovimo kamerą. Rekomenduojame rinktis įrenginį su presuoto plieno korpusu. Taip išvengsite erozijos bei prakiurimo rizikos suvirinimo vietose.

#6 - Tešlos maišyklė

Tai įrenginys, skirtas bandelių, duonos, konditerijos, blynelių ar kitų tešlos pagrindu gaminamų produktų paruošimui. Profesionali tešlos maišyklė sukuria sąlygas be didelių personalo pastangų vienu kartu pagaminti net keliasdešimt litrų tešlos. Dėka visiškai automatizuoto veikimo, užtikrinama, kad tešlos konsistencija bus tokia, kokios reikalauja gamybos procesas.

Atkreipkite dėmesį į:

  • Talpą. Rinkoje siūloma nuo kelių iki keliasdešimt litrų talpinančios tešlos maišyklės. Įvertinti, kuri reikalingiausia Jūsų virtuvėje reikėtų apskaičiavus jos pajėgumus.

#7 - Nerūdijančio plieno šaldytuvai

Nerūdijančio plieno korpuso šaldytuvai išsiskiria trimis pagrindinėmis savybėmis - temperatūra, higiena ir dydžiu. Dėl juose pasiekiamos žemos temperatūros, maistas yra apsaugomas nuo bakterijų atsiradimo ir ilgiau išlieka šviežias. Nerūdijančio plieno korpusas bei pramoninei veiklai pritaikytas šaldytuvo vidus užtikrina lengvą įrenginio valymą ir aukštą higienos sąlygų išlaikymą. 

Atkreipkite dėmesį į:

  • Dydį. Rinkoje siūloma vienadurių, dvidurių, tridurių šaldytuvų asortimentas. Tad atsižvelgiant į gamybinių patalpų dydį bei planuojamus virtuvės pajėgumus, svarbu pasirinkti optimalios talpos įrenginį.

Virtuvės įranga kelia daugiau klausimų?

Virtuvės įranga ir jos komplektavimas kelia daugiau klausimų? Nedvejokite susisiekti su ĮRANGA RESTORANAMS komanda. Patarsime kaip tinkamai išsirinkti ir prižiūrėti savo virtuvės įrangą. Na, o mūsų technologinio projektavimo specialistai HORECA SERVISAS pasiruošę padėti parengiant ir įgyvendinant detalų Jūsų ugdymo įstaigos projektą.

 

Susisiekite jau dabar! Mūsų kontaktus rasite čia.