Tinklaraštis

Profesionali konvekcinė krosnis: kaip išsirinkti kainos ir kokybės santykį atitinkantį įrenginį?

Profesionali konvekcinė krosnis: kaip išsirinkti kainos ir kokybės santykį atitinkantį įrenginį?

Jau kurį laiką restoranų, kavinių, kaimo turizmo sodybų bei kepyklų veikla sunkiai įsivaizduojama be virtuvėje veikiančios konvekcinės krosnies. Šis įrenginys pelnytai laikomas sėkmingos, sveikos ir modernios maisto gamybos pagrindu.

Nuo šių metų sausio 1 d. konvekcinės krosnys pradėjo belstis ir į biudžetinių, maitinimą tiekiančių įstaigų virtuves. Dėl įsigaliojusios sumažintos kalorijų normos visoms ugdymo įstaigoms, tiek mokyklos, tiek vaikų darželiai privalo sudaryti naują – sveikatai palankų – valgiaraštį. Pagal Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos reikalavimus, valgiaraščių pagrindu turi tapti garuose virtas arba su jais keptas maistas. Jo gamybą pramoniniu būdu gali užtikrinti tik profesionali konvekcinė krosnis.

Dėl šios priežasties, įstatymų pokyčiai ugdymo įstaigas verčia atnaujinti ne tik valgiaraštį, bet ir pasenusią virtuvės įrangą. Savo ruožtu, gausi konvekcinių krosnių pasiūla ir plati kainų bei funkcijų įvairovė ugdymo įstaigų vadovams iškėlė daugybę naujų klausimų.

Kuo naudinga konvekcinė krosnis?

Konvekcinė krosnis yra vienas iš pažangiausių maisto gamybos įrenginių. Tai kompaktiškas ir praktiškas profesionalios maisto gamybos prietaisas, kurio efektyvumą lemia viduje esanti ventiliavimo sistema – konvekcija. Jos dėka užtikrinama tolygi oro cirkuliacija, o kartu – tolygus maisto produktų kepimas.

Gaminant kovekcinėje krosnyje patiekalų gamybos laikas sutrumpėja net iki 25 proc. Dėka integruotų modernių technologinių sprendimų, krosnyje galima reguliuoti produktų apskrudimo lygį bei pritaikyti kelių skirtingų kepimo etapų programas. Tokiu būdu sutaupoma daug laiko ir finansinių kaštų, o klientas gali mėgautis skanesniu ir sveikesniu maistu.  

Į ką atkreipti dėmesį, renkantis konvekcinę krosnį?

Renkantis konvekcinę krosnį būtina įvertinti tai, jog svarbiausias ir profesionaliai virtuvei aktualiausias funkcijas turi toli gražu ne visi konvekcine krosnimi vadinami produktai. Dėl šios priežasties, „Įranga restoranams“ ir technologinio projektavimo HORECA SERVISAS specialistai pataria, į ką būtina atkreipti dėmesį renkantis profesionalią, kainos ir kokybės santykį atitinkančią konvekcinę krosnį.

    Kepimo funkcijos

Profesionali konvekcinė krosnis pažangi ir praktiška tuo, jog suteikia galimybę vienu metu bei viename įrenginyje naudoti kelias maisto apdorojimo technikas. Tad svarbiausias jos elementas– visapusiška garų tiekimo sistema. Renkantis įrenginį svarbu atkreipti dėmesį, jog reguliuojamas drėgmės lygis kameroje galėtų pasiekti iki 100 proc. Tai suteiks galimybę produktus ne tik kepti ar kepti garuose, bet juose ir virti.

    Drėkinimo sistema

Pagal drėkinimo sistemos tipą, konvekcinės krosnys skirstomos į tiesioginio arba boilerinio garo įrenginius. Esant tiesioginio garo sistemai, drėkinimas vyksta purškiant vandenį į kameros vidų. Vandens atomai suskaidomi ventiliatoriaus pagalba ir tokiu būdu vanduo garo pavidalu tolygiai paskirstomas ant kameros viduje gaminamų maisto produktų.

Krosnyje, veikiančioje su boilerinio drėkinimo sistema, garas išgaunamas specialiame, atskirai išsidėsčiusiame boileryje. Iš jo garai išstumiami į kepimo kamerą. Boileris užtikrina nenutrūkstamą garo tiekimą viso gamybos proceso metu.

Vieningos ekspertų nuomonės, kuri iš šių sistemų yra efektyvesnė – nėra. Bendrąja prasme, abu drėkinimo būdai reikalauja panašios priežiūros bei sėkmingai atlieka tą pačią – maisto drėkinimo – funkciją.

    Valdymo skydelis

Rinkdamasis konvekcines krosnis, vartotojas gali rinktis tarp dviejų tipų valdymo skydelių – mechaninių ir elektroninių. Pirmuoju atveju, valdymo pultelis apsiriboja laiko, temperatūros ir drėgmės arba gruzdinimo parinktimis.

Antruoju atveju, elektroninis valdymo pultelis suteikia dar ir papildomą – programavimo – galimybę. Tai reiškia, jog naudojant elektroninį skydelį turinčią krosnį, šefas galės išsaugoti kepimo programą valdymo pulto atmintyje ir vos kelių mygtukų paspaudimu atkurti ją ateityje. Tai leidžia užtikrinti aukštą krosnyje gaminamų produktų kokybę net ir nedalyvaujant vyriausiajam virėjui. Su išsaugota programa produktus paruošti galės bet kuris virtuvės darbuotojas.

Mechaninį valdymo pultą turinčių krosnių privalumas – žemesnė kaina. Tuo tarpu, krosnelės su elektroniniu valdymo pultu padeda optimizuoti virtuvės procesus. Dėka paprasto valdymo, jos lengvai pritaikomos prie visų virtuvės darbuotojų įpročių.

    Paskirtis

Pagal paskirtį konvekcinės krosnys skirstomos į konditerines arba gastronomines. Konditerinės krosnys skirtos duonos bei konditerijos gaminiams kepti. Pagrindinis jų išskirtinumas – kitokios kepimo skardos. Konditerijoje įprastai naudojamos 600x400 mm dydžio skardos, kai tuo tarpu gastronomijoje – GN 1/1 standartas (325x535 mm).

Gastronominės krosnys pritaikytos restoranų bei kitų maitinimo įstaigų veiklai. Jos skirtos gaminti visų rūšių produktams, kuriems reikalingas terminis apdorojimas. Gastronominės skardos gali būti įvairių gylių ir atlikti skirtingas funkcijas. Pavyzdžiui, virimui garuose naudojamos specialios perforuotos skardos.

Tiek konditerinės, tiek gastronominės krosnys yra pritaikytos specifinei maitinimo įstaigų veiklai vykdyti, tad siekiant efektyvumo, prieš išsirenkant produktą, svarbu konkrečiai įsivertinti, kokiai veiklai krosnis bus naudojama ateityje.

Tiesa, HORECA SERVISAS ir gamintojas FM INDUSTRIAL rado sprendimą vartotojui, kuris norėtų suderinti abi galimybes viename įrenginyje – tai išskirtinė konvekcinė FM INDUSTRIAL krosnis su lietimui jautriu ekranu.

    Tipas

Pagal tipą konvekcinė krosnis gali būti dujinė arba elektrinė. Abiejų tipų įrenginiai atlieka vienodas gamybos funkcijas. Vienintelis skirtumas – gamybos kaštai ateityje. Patiekalų gamybos savikaina dujinėje krosnyje yra apie 20 proc. mažesnė, nei to paties patiekalo paruošimas elektrinėje konvekcinėje. Atitinkamai, dujinė konvekcinė krosnis įprastai yra brangesnė už panašaus tipo elektrinę.

    Dydis

Pagal dydį konvekcinių krosnių pasiūla yra gana plati. Rinkoje galima rasti įrenginių, talpinančių  nuo 3 iki 40 GN 1/1 standarto kepimo skardų. Tačiau, svarbu atkreipti dėmesį, kad 3-4 skardų krosnys didžiąja dalimi atvejų skirtos tik namų poreikiams patenkinti bei retai turi virimo garuose funkciją.

Ieškant įrenginio komercinei gamybai, rekomenduojama rinktis tarp 5 ir 20 skardų talpinančius įrenginius. Įprastai, vidutinio dydžio, 5-10 skardų krosnys statomos ant specialiai joms pritaikyto stovo, kuris skirtas tuo metu nenaudojamoms kepimo skardoms laikyti. Juose vienu metu gali būti pagaminama nuo keliasdešimt iki daugiau nei 500 porcijų patiekalų.

Itin dideliuose, 11-40 skardų talpinančiuose įrenginiuose, vienu metu gali būti pagaminama nuo 500 iki daugiau nei 1000 porcijų. Tokio tipo didžiosios konvekcinės krosnys įprastai turi trumpas kojeles ir yra statomos tiesiogiai ant virtuvės grindų.

Kaip apsispręsti?

Galutinį sprendimą konvekcinę krosnį įsigyti planuojantis vartotojas gali priimti apskaičiavęs planuojamus įstaigos pajėgumus, veiklos tipą bei finansines galimybes. Tačiau nenuginčijamai svarbiausiu įrenginio elementu turėtų išlikti kepimo funkcijos. Pažangi, efektyvi ir savo paskirtį visapusiškai išpildanti konvekcinė krosnis yra neatsiejama ne tik nuo kepimo, bet ir kepimo bei virimo garuose funkcijos. ĮRANGA RESTORANAMS ir HORECA SERVISAS specialistai pataria rinktis tik tarp krosnių, suteikiančių galimybę kepimo kameroje pasiekti maksimalų 100 proc. drėgmės lygį.

Išskirtinis ĮRANGA RESTORANAMS ir HORECA SERVISAS pasiūlymas specialiai JUMS (galioja iki 2018.04.01):

PavadinimasMax. drėgmės lygisDrėkinimasValdymasTalpaTipasDydisKaina
FM INDUSTRIAL*
100%Tiesioginio garo
Elektroninis6 skardosGastronominė815 x 890 x 840 mm
2,600 Eur. + PVM
GARBIN**
100%
Tiesioginio garo
Elektroninis7 skardosGastronominė
980 x 845 x 773 mm
2,550 Eur. + PVM
FM RXB 606***
100%
Tiesioginio garoMechaninis6 skardosGastronominė
755 x 890 x 940 mm
1,700 Eur. + PVM
* Tarpas tarp kreipiančiųjų 80mm. Galimybė suprogramuoti 6 žingsnius viename etape, galimų etapų - 6. Kildinimo funkcija. KEPIMAS / KEPIMAS + VIRIMAS / VIRIMAS GARUOSE . KONVEKCINĖ TINKAMA KEPTI SKARDOMIS 600X400 IR GN 1/1. GALIMYBĖ PRIKOMPLEKTUOTI AUTOMATINĮ PLOVIMĄ.
** Elektrinė konvekcinė krosnis su garų padavimo funkcija, reguliuojamas drėgmės lygis kameroje, apšvietimas, galimybė kepti/Kepinpti su garais/ Virti garuose. Talpa 7 GN 1/1.
*** Talpina 6x GN 1/1.– Tiesioginis garų tiekimas: vandens užpurškimas ant ventiliatoriaus; drėkinimo garais lygių reguliavimas; paprasta valdymo plokštė iki 100%; kepimo krosnelės korpusas ir kamera pagaminti iš aukštos kokybės nerūdijančio plieno AISI 304.

Privalomi produktai komplektacijai:

Pavadinimas1 vnt. kainaParduodamas kiekisGalutinė suma
GASTRO TALPA GN 1/1 – 530x325 mm 65 MM GYLIO6,75 Eur. + PVM
7
47,25 Eur. + PVM
GASTRO TALPA GN 1/1 – 530x325 mm 20 MM GYLIO5,46 Eur. + PVM738,36 Eur. + PVM
PERFORUOTA GASTRO TALPA - virimui garuose 65mm gylio21,00 Eur. + PVM
4
84,00 Eur. + PVM

Papildomi produktai komplektacijai:

  • Stovas konvekcinei krosnei su kreipiančiosiomis - 200 Eur. + PVM
  • Vandens minkstinimo filtras 12ltr. - 70 Eur. + PVM